Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Yumurta Kabuğunu Sanat Eserine Dönüştürüyor

ısparta 07.10.2024 - 12:24, Güncelleme: 07.10.2024 - 12:24
 

Yumurta Kabuğunu Sanat Eserine Dönüştürüyor

Isparta’da bu yıl ikincisi düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda Yumurta Kabuğu Soyma Sanatçısı Hamit Hayran (68), eserleriyle birlikte stantta yerini aldı. 1998 yılında geçirdiği elektrik kazasının ardından 6 yıl ayağa kalmadığını söyleyen Hayran, bu süreçte ailesini geçindirmek için yumurta kabuğu soyma sanatına yöneldiğini ifade etti. Evli ve 2 çocuk babası olan Hayran, 36 yıldır yıldır Hint bülbülünden deve kuşu yumurtasına kadar farklı yumurta kabuklarına şekil veriyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sanatı ilk icra eden kişi olduğunu belirten Hayran, açıklamasında; “Bu sanata yönelmeden önce baba mesleği olan ağaç oyma sanatıyla uğraşıyordum fakat 1988 yılında Gazi Üniversite’sinde çalışırken elektrik kazası geçirdim. Bu kaza hayata bir dönüş noktamdı çünkü bu kazadan sonra ameliyatlar oldum 6 yıl ayağa kalkamadım. Oturduğum yerde ne yapabilirdim? Ahilik kültüründen geldiğim için bizde dilenmek yoktur. Küçücük 2 çocuğum vardı, hayat zordu. Ben şöyle düşündüm; ‘Yarabbi benim ayaklarımı hediye olarak aldın ama elimi, zanaatımı almadın’ diye bu yola çıktım. Bir gün evde otururken yumurta kabuğundan ne yapabilirim? Diye düşündüm. Yıl 1990 yılıydı. 34 yıl önce başladığım bu güzel sabır sanatına hala devam ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sanatı başlatan ilk kişiyim. Osmanlı zamanında yapılan bu sanatı tekrar gün yüzüne çıkardım. Afyonkarahisar’a yumurta sanatları müzesini açtık. Sonra dünyaya sesimizi duyurduk. Bu sanatın Türkiye’de var olduğunu ispatladık. Şimdi ise bu güzel ve nezih sabır sanatını, benden sonra gelen öğrencileri yetiştiriyorum. Bu sanatı Kültür Bakanlığı’na kabul ettirdik ve ilk sanat belgesini alan ilk kişiyim. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sanatın en ücra köşede bile duyulması için çaba harcıyoruz. Bugün de bu güzel fuarda yerimizi aldık. Onur ve şerefle bu sanatı devam ettiriyoruz” ifadelerine yer verdi. Sanatını icra ederken kullandığı yumurta çeşitlerinden bahseden Hayran; “Hint bülbülü, güvercin, deve kuşu, tavuk gibi tüm yumurtaları kullanıyoruz. Yumurtanın boyutuna göre alttan delikleri delerek boşaltıyoruz. Sonrasında ise yumurtanın içerisindeki zarı çıkarıyoruz. O zarı çıkarmak çok zorlu bir süreç oluyor. Hayallere göre yumurta kabuğuna önce kalem şekil veriyoruz son olarak ise dişçilerin kullandığı mikromotor ile delikler açıyoruz” şeklinde konuştu.

Isparta’da bu yıl ikincisi düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarı’nda Yumurta Kabuğu Soyma Sanatçısı Hamit Hayran (68), eserleriyle birlikte stantta yerini aldı.

1998 yılında geçirdiği elektrik kazasının ardından 6 yıl ayağa kalmadığını söyleyen Hayran, bu süreçte ailesini geçindirmek için yumurta kabuğu soyma sanatına yöneldiğini ifade etti. Evli ve 2 çocuk babası olan Hayran, 36 yıldır yıldır Hint bülbülünden deve kuşu yumurtasına kadar farklı yumurta kabuklarına şekil veriyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sanatı ilk icra eden kişi olduğunu belirten Hayran, açıklamasında; “Bu sanata yönelmeden önce baba mesleği olan ağaç oyma sanatıyla uğraşıyordum fakat 1988 yılında Gazi Üniversite’sinde çalışırken elektrik kazası geçirdim. Bu kaza hayata bir dönüş noktamdı çünkü bu kazadan sonra ameliyatlar oldum 6 yıl ayağa kalkamadım. Oturduğum yerde ne yapabilirdim? Ahilik kültüründen geldiğim için bizde dilenmek yoktur. Küçücük 2 çocuğum vardı, hayat zordu. Ben şöyle düşündüm; ‘Yarabbi benim ayaklarımı hediye olarak aldın ama elimi, zanaatımı almadın’ diye bu yola çıktım. Bir gün evde otururken yumurta kabuğundan ne yapabilirim? Diye düşündüm. Yıl 1990 yılıydı. 34 yıl önce başladığım bu güzel sabır sanatına hala devam ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sanatı başlatan ilk kişiyim. Osmanlı zamanında yapılan bu sanatı tekrar gün yüzüne çıkardım. Afyonkarahisar’a yumurta sanatları müzesini açtık. Sonra dünyaya sesimizi duyurduk. Bu sanatın Türkiye’de var olduğunu ispatladık. Şimdi ise bu güzel ve nezih sabır sanatını, benden sonra gelen öğrencileri yetiştiriyorum. Bu sanatı Kültür Bakanlığı’na kabul ettirdik ve ilk sanat belgesini alan ilk kişiyim. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu sanatın en ücra köşede bile duyulması için çaba harcıyoruz. Bugün de bu güzel fuarda yerimizi aldık. Onur ve şerefle bu sanatı devam ettiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sanatını icra ederken kullandığı yumurta çeşitlerinden bahseden Hayran; “Hint bülbülü, güvercin, deve kuşu, tavuk gibi tüm yumurtaları kullanıyoruz. Yumurtanın boyutuna göre alttan delikleri delerek boşaltıyoruz. Sonrasında ise yumurtanın içerisindeki zarı çıkarıyoruz. O zarı çıkarmak çok zorlu bir süreç oluyor. Hayallere göre yumurta kabuğuna önce kalem şekil veriyoruz son olarak ise dişçilerin kullandığı mikromotor ile delikler açıyoruz” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.