Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Tarım kentiyiz ama Tarım OSB’miz yok

ısparta 21.12.2024 - 13:22, Güncelleme: 21.12.2024 - 13:22
 

Tarım kentiyiz ama Tarım OSB’miz yok

Kişi başına düşen milli gelirinde en önemli payı tarım ve hayvancılık kaleminden alan tarım kenti Isparta’da Tarıma Dayalı İhtisas OSB henüz yok.
Tarım kenti olarak bilinen Türkiye’nin en önemli meyve bahçelerine sahip Isparta tarım aletlerinin yapılabildiği bölgelerden biri. Soğuk hava depoları anlamında Türkiye’de ilk sırada, Dünya gülyağının yüzde 65’ini karşılıyor. Dünyada üçüncü büyük elma üreticisi, kiraz, kayısı, şeftali, vişne üretimi ve bunların yanında meyve suyunun imalatıyla ilgili önemli konsantre fabrikalarına sahip. Barbunya üretiminde birinci olan Isparta, kesme çiçek üretiminde ikinci sırada.   ŞEHRİN EN BÜK GETİRİSİ TARIM ANCAK… Kişi başına gelirde Isparta en büyük payı tarımdan alıyor. 2023 yılında tarım ve hayvancılık sektörünün getirisi 20 milyar 71 milyon TL. Isparta, yaş sebze ve meyve ihracatında da önemli bir paya sahip. 39 İLDE KURULDU Isparta tarım kenti ancak, ancak kentin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) hala yok. Bugüne kadar 39 ilde 42 TDİOSB’ye, Tarım Bakanlığınca tüzel kişilik kazandırıldı. TDİOSB’ler her türlü hayvansal ve bitkisel üretim işletmelerinin ihtisas konusuna göre bir araya getirilerek, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin sağlandığı, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, ucuz maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği bölgeler. Bu bölgeler ile bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi; ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi; uygun ve kaliteli ham maddenin temini; tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi sağlanıyor. SAYIN VALİMİZ BUNU BAŞARIR Göreve başladığı günden bu yana Isparta’nın her sorununa eğilen Vali Abdullah Erin’in, tarım kenti Isparta’ya bir Tarım İhtisas OSB kurulması içinde adım atması bekleniyor. Isparta’da tarım kamuoyunun başarılı Vali Erin’den beklentisi büyük. ÜRETİCİYE ÇOK SAYIDA AVANTAJ SAĞLIYOR Tarım İhtisas OSB’leri sayesinde yatırımcılar yatırım teşvikleri ve vergi muafiyetinin yanı sıra pek çok avantajdan yararlanıyor. Yüksek Katma Değer Sağlar Sürdürülebilir Üretim Gerçekleşir Üretim Maliyetlerini Düşürür Firmaların belli standartlarda üretim yapma olanağı olur. Ürettiği ürünlerin iyi tarım uygulaması olduğu uzmanlarca onaylanır. Sera parsellerinde üretim yapacak firmaların hemen yanı başında ihtiyacı olan hammadde ve ekipmanlar bulunacağından üretim maliyetleri düşer. TDİOSB alanında yatırım yapan firmalar üretimde tamamlayıcılık ilişkileri sayesinde kesintisiz üretim yapar. TDİOSB alanında alt yapı ve arazi en uygun şartlarda yatırımcıya sunulur. İhtisas konusuna uygun yetişen iş gücü sayesinde kolaylıkla iş gücü temin edilebilmektedir. Ulaşım ve Lojistik olarak en uygun bölgelerde kurularak firmaların taşıma maliyetleri düşer ve böylelikle birim maliyet azalır. TDİOSB alanındaki hizmetler ve pazarlama destekleri sayesinde ithalat ve ihracat ortamı oluşur. AB yeşil mutabakat kurallarının uygulanması sonucu karbon ayak izinin azaltılmasını sağlar.
Kişi başına düşen milli gelirinde en önemli payı tarım ve hayvancılık kaleminden alan tarım kenti Isparta’da Tarıma Dayalı İhtisas OSB henüz yok.

Tarım kenti olarak bilinen Türkiye’nin en önemli meyve bahçelerine sahip Isparta tarım aletlerinin yapılabildiği bölgelerden biri. Soğuk hava depoları anlamında Türkiye’de ilk sırada, Dünya gülyağının yüzde 65’ini karşılıyor. Dünyada üçüncü büyük elma üreticisi, kiraz, kayısı, şeftali, vişne üretimi ve bunların yanında meyve suyunun imalatıyla ilgili önemli konsantre fabrikalarına sahip. Barbunya üretiminde birinci olan Isparta, kesme çiçek üretiminde ikinci sırada.
 

ŞEHRİN EN BÜK GETİRİSİ TARIM ANCAK…

Kişi başına gelirde Isparta en büyük payı tarımdan alıyor. 2023 yılında tarım ve hayvancılık sektörünün getirisi 20 milyar 71 milyon TL. Isparta, yaş sebze ve meyve ihracatında da önemli bir paya sahip.

39 İLDE KURULDU

Isparta tarım kenti ancak, ancak kentin Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) hala yok. Bugüne kadar 39 ilde 42 TDİOSB’ye, Tarım Bakanlığınca tüzel kişilik kazandırıldı. TDİOSB’ler her türlü hayvansal ve bitkisel üretim işletmelerinin ihtisas konusuna göre bir araya getirilerek, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin sağlandığı, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, ucuz maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği bölgeler. Bu bölgeler ile bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi; ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi; uygun ve kaliteli ham maddenin temini; tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi sağlanıyor.

SAYIN VALİMİZ BUNU BAŞARIR
Göreve başladığı günden bu yana Isparta’nın her sorununa eğilen Vali Abdullah Erin’in, tarım kenti Isparta’ya bir Tarım İhtisas OSB kurulması içinde adım atması bekleniyor. Isparta’da tarım kamuoyunun başarılı Vali Erin’den beklentisi büyük.

ÜRETİCİYE ÇOK SAYIDA AVANTAJ SAĞLIYOR
Tarım İhtisas OSB’leri sayesinde yatırımcılar yatırım teşvikleri ve vergi muafiyetinin yanı sıra pek çok avantajdan yararlanıyor.
Yüksek Katma Değer Sağlar
Sürdürülebilir Üretim Gerçekleşir
Üretim Maliyetlerini Düşürür
Firmaların belli standartlarda üretim yapma olanağı olur. Ürettiği ürünlerin iyi tarım uygulaması olduğu uzmanlarca onaylanır.
Sera parsellerinde üretim yapacak firmaların hemen yanı başında ihtiyacı olan hammadde ve ekipmanlar bulunacağından üretim maliyetleri düşer.
TDİOSB alanında yatırım yapan firmalar üretimde tamamlayıcılık ilişkileri sayesinde kesintisiz üretim yapar.
TDİOSB alanında alt yapı ve arazi en uygun şartlarda yatırımcıya sunulur.
İhtisas konusuna uygun yetişen iş gücü sayesinde kolaylıkla iş gücü temin edilebilmektedir.
Ulaşım ve Lojistik olarak en uygun bölgelerde kurularak firmaların taşıma maliyetleri düşer ve böylelikle birim maliyet azalır.
TDİOSB alanındaki hizmetler ve pazarlama destekleri sayesinde ithalat ve ihracat ortamı oluşur.
AB yeşil mutabakat kurallarının uygulanması sonucu karbon ayak izinin azaltılmasını sağlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.