SDÜ Projesine TÜBİTAK’tan Destek
SDÜ Projesine TÜBİTAK’tan Destek
SDÜ Projesine TÜBİTAK’tan Destek
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Bulgan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Spor Tesislerinin Uygunluk Durumu ile Engelli Sporcuların Memnuniyet Düzeylerinin Karşılaştırılması” isimli TÜBİTAK 1001 Projesi, desteklenmeye hak kazandı.
TÜBİTAK “Spor Araştırmaları Çağrısı Kapsamında Önerilen Araştırma Projeleri” kapsamında desteklenecek projede; spor tesisleri ve Gençlik Merkezleri’nin engelli sporculara uygunluk düzeyi ile bu tesisleri kullanan engelli sporcuların memnuniyet düzeylerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
Türkiye’nin pek çok kanun ve yasal düzenlemeler ile engellilerin erişim engellerinin aşılabilmesi adına önemli adımlar attığını belirten Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Gülay Bulgan, Türkiye nüfusunun yüzde 12.60’ının, tüm dünya nüfusunun ise yaklaşık 1 milyarının engelli bireyden oluşmakta olduğunu belirtti.
Yoğun bir nüfusu temsil eden engelli bireylerin hayatın her alanına dâhil edilmesinin önem arz ettiğini dile getiren Doç. Dr. Bulgan, proje detayları hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Gülay Bulgan şöyle konuştu: “Bu alanda yapılan araştırmalar engelli sporcuların aşması gereken erişim engellerinden bir tanesinin halen spor tesislerindeki erişim engelleri olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda gerçekleştirilmesi planlanan bu proje ile spor tesislerinin ve Gençlik Merkezlerinin engelli sporculara uygunluk düzeyi ile bu tesisleri kullanan engelli sporcuların memnuniyet düzeylerinin ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Karma yöntemler kullanılarak gerçekleştirilecek bu proje kapsamında öncelikle Türkiye’deki 7 bölge içerisinde en fazla engelli sporcu sayısına sahip iller tespit edildi. Bu illerdeki spor tesisleri ve Gençlik Merkezlerinin engelli sporculara uygunluk düzeyleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış Erişilebilirlik Kılavuzu ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) temel alınarak 7 temel kriter ve 6 alt kriter olmak üzere toplam 538 değişkene göre durum analizi ile belirlenecek. Bununla birlikte söz konusu tesis ve Gençlik Merkezlerinde görev yapan antrenör, idari personel ve tesisleri kullanan engelli sporcularla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak mülakatlar yapılacak. Görüşmeler sonucunda içerik analizi ile temalar belirlenecek ve ortaya çıkan temalar literatürden de faydalanarak bu tesisleri kullanan engelli sporcuların memnuniyet düzeylerini belirlemek amacıyla anket soruları oluşturulacak. Kolayda örnekleme yöntemi ile spor tesislerini ve Gençlik Merkezlerini kullanan sporculara ulaşılarak anket uygulanacak. Anketten elde edilen veriler ve durum analizi sonucunda ortaya çıkan puanlamadan elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak frekans analizleri, hipotez testleri, korelasyon analizi ve lojistik regresyon analizleri yapılarak bulgular yorumlanacak.”
24 ay sürecek proje ekibinde; Prof. Dr. Serpil Senal, Prof. Dr. Didar Büyüker İşler, Doç. Dr. Aygen Oksay, Öğr. Gör. Serdar Duran araştırmacı olarak, Arş. Gör. Dr. Türker Teker Arş. Gör. Onur Aktürk, Arş. Gör. Sait Durğun, Arş. Gör. Esra Aksoy ve yüksek lisans öğrencisi Gülçin Aydın bursiyer olarak yer alıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.