Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Kırmızı Ete Rekor Zam

ısparta 12.04.2025 - 16:48, Güncelleme: 12.04.2025 - 16:48
 

Kırmızı Ete Rekor Zam

Gıda ürünlerindeki enflasyon durmuyor. Son yıllarda artan maliyetlerden dolayı özellikle kırmızı et fiyatlarına üst üste zam geliyor. Zam oranı yıllık bazda yüzde 34 olarak belirlendi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) açıkladığı son rapor, Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarının ülke genelinde rekor seviyelere ulaştığını ortaya koydu. Vatandaşların da yakından takip ettiği bu durum, alınan fiyat sabitleme ve ithalat tedbirlerine rağmen etiketlerdeki artışın önüne geçilemediğini gösteriyor. KUZU ETİ FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ TZOB'un raporuna göre, Mart ve Nisan aylarında kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş devam etti. Ramazan ayında kuzu etinin kilogram fiyatı yüzde 8,5 oranında artarak 855 TL'ye çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 638 TL olan kuzu etindeki yıllık artış oranı ise yüzde 34 olarak kaydedildi. DANA ETİ DE NASİBİNİ ALDI! Benzer bir tablo dana eti fiyatlarında da yaşandı. Mart ayında dana etinin kilogram fiyatı yüzde 7,4 oranında artışla 692 TL seviyesine yükseldi. Geçen yıl Mart ayında 517 TL olan dana etindeki yıllık fiyat artışı ise yüzde 33,8 olarak belirlendi. İTHALAT ÇARE OLMADI Et fiyatlarını düşürmek amacıyla uzun süredir uygulanan ithalat politikası da bu artışların önüne geçemedi. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ithalat rakamları rekor seviyelere ulaşsa da, bu durum fiyatları düşürmekte yetersiz kaldı. 2010 yılında 140 bin baş olan ithal hayvan sayısı, 2023'te 1 milyon 82 binin üzerine çıkarken, 2024 yılının ilk iki ayındaki ithalat da dikkat çekici bir artış gösterdi. UZMANLAR FİYAT ARTIŞLARININ NEDENLERİNİ SIRALADI Hayvancılık uzmanı, kırmızı et fiyatlarındaki bu artışların temel nedenlerini yüksek girdi maliyetleri (yem, mazot, ilaç), mera alanlarının yetersizliği ve ıslah edilmeyişi, besilik hayvan sayısının düşüklüğü, yılda yaklaşık 500 bin buzağının ölmesi ve tarımsal desteklerin yetersizliği olarak sıraladı. Nefes ayrıca, tarıma verilen desteklerin yıllar içinde ciddi oranda azaldığına da dikkat çekti. Son 6 aydaki toplam zam oranının yüzde 50'yi bulduğu kırmızı et fiyatlarındaki bu yükseliş, Konya'daki tüketicilerin de bütçesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sektördeki bu krizin çözümü için yetkililerden somut adımlar bekleniyor.
Gıda ürünlerindeki enflasyon durmuyor. Son yıllarda artan maliyetlerden dolayı özellikle kırmızı et fiyatlarına üst üste zam geliyor. Zam oranı yıllık bazda yüzde 34 olarak belirlendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) açıkladığı son rapor, Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarının ülke genelinde rekor seviyelere ulaştığını ortaya koydu. Vatandaşların da yakından takip ettiği bu durum, alınan fiyat sabitleme ve ithalat tedbirlerine rağmen etiketlerdeki artışın önüne geçilemediğini gösteriyor.

KUZU ETİ FİYATLARI UÇUŞA GEÇTİ

TZOB'un raporuna göre, Mart ve Nisan aylarında kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş devam etti. Ramazan ayında kuzu etinin kilogram fiyatı yüzde 8,5 oranında artarak 855 TL'ye çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 638 TL olan kuzu etindeki yıllık artış oranı ise yüzde 34 olarak kaydedildi.

DANA ETİ DE NASİBİNİ ALDI!

Benzer bir tablo dana eti fiyatlarında da yaşandı. Mart ayında dana etinin kilogram fiyatı yüzde 7,4 oranında artışla 692 TL seviyesine yükseldi. Geçen yıl Mart ayında 517 TL olan dana etindeki yıllık fiyat artışı ise yüzde 33,8 olarak belirlendi.

İTHALAT ÇARE OLMADI

Et fiyatlarını düşürmek amacıyla uzun süredir uygulanan ithalat politikası da bu artışların önüne geçemedi. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ithalat rakamları rekor seviyelere ulaşsa da, bu durum fiyatları düşürmekte yetersiz kaldı. 2010 yılında 140 bin baş olan ithal hayvan sayısı, 2023'te 1 milyon 82 binin üzerine çıkarken, 2024 yılının ilk iki ayındaki ithalat da dikkat çekici bir artış gösterdi.

UZMANLAR FİYAT ARTIŞLARININ NEDENLERİNİ SIRALADI

Hayvancılık uzmanı, kırmızı et fiyatlarındaki bu artışların temel nedenlerini yüksek girdi maliyetleri (yem, mazot, ilaç), mera alanlarının yetersizliği ve ıslah edilmeyişi, besilik hayvan sayısının düşüklüğü, yılda yaklaşık 500 bin buzağının ölmesi ve tarımsal desteklerin yetersizliği olarak sıraladı. Nefes ayrıca, tarıma verilen desteklerin yıllar içinde ciddi oranda azaldığına da dikkat çekti. Son 6 aydaki toplam zam oranının yüzde 50'yi bulduğu kırmızı et fiyatlarındaki bu yükseliş, Konya'daki tüketicilerin de bütçesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sektördeki bu krizin çözümü için yetkililerden somut adımlar bekleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.