Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Isparta’da çiftçilere ‘yaprak biti’ uyarısı

ısparta 30.05.2024 - 11:40, Güncelleme: 30.05.2024 - 11:40
 

Isparta’da çiftçilere ‘yaprak biti’ uyarısı

Elma ağaçlarının yapraklarında oluşan yaprak biti, mikroskop altında görüntülendi. Çiftçiler, mücadelede geç kalmamaları konusunda uyarıldı.
Isparta Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, elma yapraklarında bitki öz suyunu emerek zarar veren yaprak bitinin 30x büyütülmüş mikroskop altındaki çekim görüntülerini paylaştı. Yetkililer, bu yıl ortalama sıcaklıkların geçen yıla göre yüksek olması nedeniyle oluşan yaprak bitinin ciddi anlamda zarar verdiğini belirterek, çiftçileri yaprak biti ile mücadele geç kalmamaları konusunda uyardı. YAPRAK BİTİ NEDİR? Yaprak bitleri, bitki özsuyunu emerek beslenirler. Özsu kaybı nedeniyle genç sürgünler ve yapraklar solar, giderek kurumalar olur, meyveler gelişmez. Yapraklar kıvrılır, değişik renk alır, bazı türlerde ağacın odun bölümünde urlar oluşur. Artıkları şekerli veya balımsı yapıdadır. Bu nedenle yaprak ve sürgünler önce parlaklık kazanır; sonra bu şekerli madde üzerinde fumajin mantarı çoğalarak yaprakları siyah bir tabakayla örter ve yaprak faaliyetine engel olur. Virus taşımak ve enfekte etmek suretiyle çeşitli bitki hastalıklarının yayılmasına neden olurlar. Meyve ağaçlarının yaprak ve sürgünlerinde gruplar halinde bulunurlar. Elma yeşil yaprak biti (Aphis pomi Deg); Elma ağaçlarında en yaygın ve zararı en çok görülen türlerden birisidir. Taze sürgünlerde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılma görülür. Yoğunluğunun yüksek olması halinde, meyvelerin küçük kalmasına ve şeklinin bozulmasına neden olmaktadır. Elma gri yaprak biti (Dysaphis plantaginea); . Yaprakların gal görünümü almasına ve fonksiyonlarını yitirmesine neden olurlar Sürgün üzerinde sağlıklı göz oluşumu engellenir. Meyvelerde şekil bozukluklarına yol açar. Elma kırmızı gal yaprak biti (Dysophis spp.); Yapraklarda oluşturdukları kırmızı lekeler ile kolayca tanınır. Meyvelerin şekillerinin bozulmasına ve küçük kalmasına neden olurlar. (HABER MERKEZİ)
Elma ağaçlarının yapraklarında oluşan yaprak biti, mikroskop altında görüntülendi. Çiftçiler, mücadelede geç kalmamaları konusunda uyarıldı.

Isparta Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, elma yapraklarında bitki öz suyunu emerek zarar veren yaprak bitinin 30x büyütülmüş mikroskop altındaki çekim görüntülerini paylaştı.

Yetkililer, bu yıl ortalama sıcaklıkların geçen yıla göre yüksek olması nedeniyle oluşan yaprak bitinin ciddi anlamda zarar verdiğini belirterek, çiftçileri yaprak biti ile mücadele geç kalmamaları konusunda uyardı.

YAPRAK BİTİ NEDİR?

Yaprak bitleri, bitki özsuyunu emerek beslenirler. Özsu kaybı nedeniyle genç sürgünler ve yapraklar solar, giderek kurumalar olur, meyveler gelişmez. Yapraklar kıvrılır, değişik renk alır, bazı türlerde ağacın odun bölümünde urlar oluşur. Artıkları şekerli veya balımsı yapıdadır. Bu nedenle yaprak ve sürgünler önce parlaklık kazanır; sonra bu şekerli madde üzerinde fumajin mantarı çoğalarak yaprakları siyah bir tabakayla örter ve yaprak faaliyetine engel olur.

Virus taşımak ve enfekte etmek suretiyle çeşitli bitki hastalıklarının yayılmasına neden olurlar. Meyve ağaçlarının yaprak ve sürgünlerinde gruplar halinde bulunurlar.

Elma yeşil yaprak biti (Aphis pomi Deg);

Elma ağaçlarında en yaygın ve zararı en çok görülen türlerden birisidir. Taze sürgünlerde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılma görülür. Yoğunluğunun yüksek olması halinde, meyvelerin küçük kalmasına ve şeklinin bozulmasına neden olmaktadır.

Elma gri yaprak biti (Dysaphis plantaginea); .

Yaprakların gal görünümü almasına ve fonksiyonlarını yitirmesine neden olurlar Sürgün üzerinde sağlıklı göz oluşumu engellenir. Meyvelerde şekil bozukluklarına yol açar.

Elma kırmızı gal yaprak biti (Dysophis spp.);

Yapraklarda oluşturdukları kırmızı lekeler ile kolayca tanınır. Meyvelerin şekillerinin bozulmasına ve küçük kalmasına neden olurlar. (HABER MERKEZİ)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.