Çocuğunuz evde pişen yemeği sevmiyor mu?
Çocuğunuz evde pişen yemeği sevmiyor mu?
MONO SODYUM GLUTAMAT (MSG)'NİN (E621) Çin tuzu, bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmasının yanı sıra, domates ve peynir gibi bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Aslında yüzyıllardır sofralarımızda bulunan monosodyum glutamat, günümüzde birçok işlenmiş ürünün lezzetini artırmak için kullanılan popüler bir üründür. Monosodyum glutamat nedir? Sağlığa zararları var mıdır?
Beyaz renkte, toz formda bir üründür. E kodu (E621) olan gıda katkı maddesidir.MSG; suda ve alkolde çözünmektedir.Çin tuzu olarakta bilinen MSG' nin diğer adıda Vetsindir.L-glutamik asidin sodyum tuzudur, Sodyum glutamat olarakta bilinir.MSG lezzet veren bir malzeme değildir var olan lezzeti ön plana çıkarmasıyla bilinir.Tat veya aroma arttırıcı olan Monosodyum Glutamat bir çok gıda maddelerine eklenmekte ve lezzetini arttırmaktadır.
PEKİ NE KADAR MASUM?
Uzmanlar, tüketici derneklerinin uzun yıllardır yasaklanmasını istediği Çin tuzunun sağlık üzerinde çok sayıda zararı olduğunu belirtiyor. Her şeyden önce doyma hissini baskılıyor, eklendiği gıdaya lezzet vererek insanda daha çok yemek arzusu yaratıyor. Bu özelliğinin bile günümüzün en önemli sağlık sorunlarından olan obezitenin patlamasında etkili rol oynadığı belirtiliyor. Özellikle çocukların daha çok tükettiği hamburger, salam, sosis, cips, kraker gibi ürünlerde sıkça kullanılıyor.
Birçok bilim insanı MSG’nin beden, özellikle sinir sistemi için toksik bir madde olduğunu ve vücutta iltihabi reaksiyonları tetikleyebileceğini söylüyor. Alzheimer, Parkinson, öğrenme bozuklukları baş ağrısı gibi çok sayıda soruna, kilo artışına ve diyabete neden olabileceği belirtiliyor. Alerjileri tetikleyebileceği, gözlerde harabiyete yol açabileceği savunuluyor. Hirosaki Üniversitesi’nde görevli bilim adamı ve ekibi tarafından yapılan deneylerde, farelere çeşitli miktarda monosodyum glutamat verildi. Japon bilim adamları, Glutamat maddesinin retinadaki (ağtabaka) hücrelere saldırdığını ve bu nedenle farelerin, görme yeteneğinin azaldığını tespit ettiler. Monosodyum Glutamat, Türkiye’de de pek çok hazır gıda da lezzet verici olarak kullanılıyor.
İnsan dilinde yer alan tat duyusu algılayıcılarında reseptörler glutamatın tadını algıladıklarında bağımlı hale geliyorlar, tat alma duyusu hassaslaşıyor. Beyni uyararak lezzet artırıcı ve iştah artırıcı bir etki gösteriyor ve yedikçe yiyen ve doymak bilmeyen biri haline dönüşebiliyoruz. Bu lezzet verici olan E-651 kodlu gıda katkı maddesini tükettikçe her lokmada sanki ilk kez tüketiyormuş hissini de yarattığından doyma mekanizmasını etkiliyor, besinlerin daha çok tüketilmesine neden oluyor. Böylece kişilerde kolayca kilo alımı veya obeziteye yatkınlık görülüyor.
MSG’li yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalıyor. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda maddelerden sonra (örneğin cipsler, gofretler) diğer besleyici besinleri tat alamadıkları gerekçesiyle tüketmedikleri gözlemlendi. Hazır ve sağlıksız besinlere yönelim bu şekilde arttığından birçok hastalık ve obezite de hızla artış görülüyor. Sonuç olarak bu madde Nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı vebuna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SAR (Epilepsi)
Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı) Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite.
Büyüme hormonu baskılanması.
Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet.
Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar’a neden olabiliyor
HANGİ GIDALARDA BULUNUR?
Fast Food, Cipsler ve Atıştırmalık Yiyecekler
Konserveler, Hazır Çorbalar, Et ve Tavuk suyu tabletleri, Donmuş Hazır Gıdalar, İşlenmiş Et Ürünleri, Salam, Sosis vb. Hazır Makarna ve Erişte (Noodle),Hazır meyve suları, dondurmalar ve de renkli yoğurtlara katılmaktadır.
BAZI UZAMNLAR İSE….
“ MSG’nin güvenli olup olmadığı üzerinde pek çok spekülasyon olmasına rağmen ABD Gıda ve İlaç Dairesi MSG’yi genellikle güvenilir kabul edilir olarak tanımlamaktadır. FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) de MSG’yi insan sağlığı için güvenli kabul etmektedir. Ülkemizde de MSG kullanımı yasaklanmamış fakat belli ürünlerde kullanım miktarları için sınır değer getirilmiştir. Dünya çapında önemli otoriteler MSG’nin güvenli olduğunu kabul etse de burada önemli olan günlük alım doz miktarını aşmayarak MSG içeren hazır gıdaların fazla tüketiminden kaçınmaktır “diyor. Karar sizin….
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.