Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Yılın ilk 3 gününde 4 firma konkordato başvurusu yaptı

ısparta 04.01.2025 - 14:13, Güncelleme: 04.01.2025 - 14:13
 

Yılın ilk 3 gününde 4 firma konkordato başvurusu yaptı

Mali açıdan zor duruma düşmüş şirketlerin kurtarılması konusunda 2018'de hayata geçirilen konkordato müessesi için Isparta’da 2024'te konkordato başvuru sayısında zirve yaşandı.
Mali açıdan zor duruma düşmüş şirketlerin kurtarılması konusunda 2018'de hayata geçirilen konkordato müessesi için Isparta’da 2024'te konkordato başvuru sayısında zirve yaşandı. Geçen yıl tek bir firma ve şahıs olarak Türkiye genelinde 1.723 konkordato talebinde bulunuldu. Isparta’da da konkordato talebinde bulunan firma ve şahıs sayısında patlama yaşanırken, 60 başvuru olduğu öğrenildi. Konkordatoya giden firmalar arasında orman ürünleri sektörü başı çekti.    3 GÜNDE 4 BAŞVURU Şirketlerin finansmana erişim sorunları, sıkı para politikası, artan işçi maliyetleri, döviz kurunun da etkisiyle konkordato başvuruları, zirveye ulaştı. 2024’te 1.723 konkordato başvurusu yapıldı. 2024 yılında Isparta’da 60 başvuru olurken, sadece aralık ayında başvuru sayısı 20 oldu. Henüz 2025 yılına yeni girmişken şimdiden Isparta’da 4 konkordato başvurusu geldi.   TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNDE  Bu rakam tüm zamanlarda bir ayda yapılan en fazla geçici mühlet kararının verildiği rakam oldu. Finansal stres altındaki firmaların faaliyetlerine devam ederken ödeme kolaylığı elde etmek amacıyla konkordato talebinde bulunabiliyor. İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan konkordato hükümleri ile borçlunun borcunun uzatılması, borcundan indirim yapılması veya muhtemel bir iflastan kurtulması amaçlanıyor. TCMB ANALİZ YAYINLADI Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen eylül ayında yayınladığı ‘Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış’ başlıklı analizde bu yıl içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek ve ekonomideki ağırlığı görece düşük firmalarda yoğunlaştığının görüldüğü belirtildi. Konkordato firmalarının genel borçluluk seviyesinin diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük olduğunun yer aldığı analizde, “Bu firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, bu oranın diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde olduğu görülüyor” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)
Mali açıdan zor duruma düşmüş şirketlerin kurtarılması konusunda 2018'de hayata geçirilen konkordato müessesi için Isparta’da 2024'te konkordato başvuru sayısında zirve yaşandı.

Mali açıdan zor duruma düşmüş şirketlerin kurtarılması konusunda 2018'de hayata geçirilen konkordato müessesi için Isparta’da 2024'te konkordato başvuru sayısında zirve yaşandı.

Geçen yıl tek bir firma ve şahıs olarak Türkiye genelinde 1.723 konkordato talebinde bulunuldu. Isparta’da da konkordato talebinde bulunan firma ve şahıs sayısında patlama yaşanırken, 60 başvuru olduğu öğrenildi. Konkordatoya giden firmalar arasında orman ürünleri sektörü başı çekti.   

3 GÜNDE 4 BAŞVURU

Şirketlerin finansmana erişim sorunları, sıkı para politikası, artan işçi maliyetleri, döviz kurunun da etkisiyle konkordato başvuruları, zirveye ulaştı. 2024’te 1.723 konkordato başvurusu yapıldı. 2024 yılında Isparta’da 60 başvuru olurken, sadece aralık ayında başvuru sayısı 20 oldu. Henüz 2025 yılına yeni girmişken şimdiden Isparta’da 4 konkordato başvurusu geldi.  

TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNDE 

Bu rakam tüm zamanlarda bir ayda yapılan en fazla geçici mühlet kararının verildiği rakam oldu. Finansal stres altındaki firmaların faaliyetlerine devam ederken ödeme kolaylığı elde etmek amacıyla konkordato talebinde bulunabiliyor. İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan konkordato hükümleri ile borçlunun borcunun uzatılması, borcundan indirim yapılması veya muhtemel bir iflastan kurtulması amaçlanıyor.

TCMB ANALİZ YAYINLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen eylül ayında yayınladığı ‘Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış’ başlıklı analizde bu yıl içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek ve ekonomideki ağırlığı görece düşük firmalarda yoğunlaştığının görüldüğü belirtildi. Konkordato firmalarının genel borçluluk seviyesinin diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük olduğunun yer aldığı analizde, “Bu firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, bu oranın diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde olduğu görülüyor” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.