Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Yangın Merdivenlerinde İhmaller Büyük

ısparta 28.01.2025 - 09:30, Güncelleme: 28.01.2025 - 09:30
 

Yangın Merdivenlerinde İhmaller Büyük

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangını faciasının ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Ataseven, yangın güvenliği konusunda toplumda yanlış bilinen noktaları ve ihmalleri vurgulayarak, “Yangın yönetmeliği şartlarına sadece ruhsat alımında dikkat ediliyor, ancak esas sorun iskan ruhsatı sonrası başlıyor” dedi. Yangın güvenliğinin, mimarların temel sorumluluklarından biri olduğuna dikkat çeken Ataseven, yangın yönetmeliğine uygun projelerin çizildiğini ancak birçok binada bu sistemlerin sonrasında ihmal edildiğini belirtti. Ataseven, “Duman dedektörleri iptal ediliyor, yangın alarm sistemleri kontrol edilmiyor, yangın tüpleri yenilenmiyor. Bu ihmaller, can kayıplarına sebep oluyor” ifadelerini kullandı. Başkan Ataseven, yangın merdivenleri konusunda da ciddi ihmallere dikkat çekti. Yangın merdivenlerinin yüzde 80’inin ya kilitli ya da eşyalarla dolu olduğunu iddia eden Ataseven, “Yangın merdivenleri kaçış alanıdır, depo değil. Bu alanların boş ve kullanıma uygun olması şarttır” dedi. Ayrıca yangın merdiveni kapılarının içerden kolayca açılabilir özellikte olması gerektiğini belirtti. Yangın Yönetmeliği ve Halk Arasında Yanlış Bilinenler Yangın yönetmeliğiyle ilgili halk arasında birçok yanlış bilgi dolaştığını söyleyen Ataseven, bazı yanlış anlamaları şu şekilde açıkladı: •Yangın merdiveni dışarda değil, içeride de olabilir. • Çelik yangın merdivenleri havada asılı bırakılamaz, zemine kadar inmek zorundadır. • Eğitim, sağlık ve eğlence tesislerinde yangın merdiveni doğrudan zemine inmelidir. Ayrıca konut binalarında yangın merdiveni gerekliliklerini sıralayan Ataseven, 7 kata kadar olan binalarda normal merdivenin yangın kaçış merdiveni sayıldığını, 7-10 kat arasında bir yangın merdiveni, 10-17 kat arasında ise iki yangın merdiveninin zorunlu olduğunu belirtti. Ataseven, tüm bu uyarıların yangın felaketlerinin önüne geçmek adına hayati olduğunu vurguladı ve denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, Bolu Kartalkaya’da yaşanan otel yangını faciasının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Ataseven, yangın güvenliği konusunda toplumda yanlış bilinen noktaları ve ihmalleri vurgulayarak, “Yangın yönetmeliği şartlarına sadece ruhsat alımında dikkat ediliyor, ancak esas sorun iskan ruhsatı sonrası başlıyor” dedi.

Yangın güvenliğinin, mimarların temel sorumluluklarından biri olduğuna dikkat çeken Ataseven, yangın yönetmeliğine uygun projelerin çizildiğini ancak birçok binada bu sistemlerin sonrasında ihmal edildiğini belirtti. Ataseven, “Duman dedektörleri iptal ediliyor, yangın alarm sistemleri kontrol edilmiyor, yangın tüpleri yenilenmiyor. Bu ihmaller, can kayıplarına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Ataseven, yangın merdivenleri konusunda da ciddi ihmallere dikkat çekti. Yangın merdivenlerinin yüzde 80’inin ya kilitli ya da eşyalarla dolu olduğunu iddia eden Ataseven, “Yangın merdivenleri kaçış alanıdır, depo değil. Bu alanların boş ve kullanıma uygun olması şarttır” dedi. Ayrıca yangın merdiveni kapılarının içerden kolayca açılabilir özellikte olması gerektiğini belirtti.

Yangın Yönetmeliği ve Halk Arasında Yanlış Bilinenler

Yangın yönetmeliğiyle ilgili halk arasında birçok yanlış bilgi dolaştığını söyleyen Ataseven, bazı yanlış anlamaları şu şekilde açıkladı:

•Yangın merdiveni dışarda değil, içeride de olabilir.

• Çelik yangın merdivenleri havada asılı bırakılamaz, zemine kadar inmek zorundadır.

• Eğitim, sağlık ve eğlence tesislerinde yangın merdiveni doğrudan zemine inmelidir.

Ayrıca konut binalarında yangın merdiveni gerekliliklerini sıralayan Ataseven, 7 kata kadar olan binalarda normal merdivenin yangın kaçış merdiveni sayıldığını, 7-10 kat arasında bir yangın merdiveni, 10-17 kat arasında ise iki yangın merdiveninin zorunlu olduğunu belirtti.

Ataseven, tüm bu uyarıların yangın felaketlerinin önüne geçmek adına hayati olduğunu vurguladı ve denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.