Milli Mücadele Meclisi’nin halıları Isparta’dan gitmiş
Milli Mücadele Meclisi’nin halıları Isparta’dan gitmiş
23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında TBMM olarak kullanılan binada bulunan Atatürk’ün makam odasının halılarının Isparta halısı olduğu, turizm rehberlerince açıklandı.
Günümüzde “Kurtuluş Savaşı Müzesi” olarak hizmet vermekte olan Birinci TBMM binasında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün makam odasında sergilenen halıların Isparta halısı olduğu öğrenildi. Atatürk’ün emanetleri arasına giren Isparta halıları ne yazık ki günümüzde üretilmiyor.
23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan binada bulunan Atatürk’ün makam odasının halılarının Isparta halısı olduğu, turizm rehberlerince açıklandı. Dönemin büyükleri tarafından Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen Isparta halısı, günümüzde Ata’nın 1. Meclisteki makam odasında sergileniyor.
HALI’YA, OSMANLI TÜRKÇESİ İLE YAZI DOKUNMUŞ
Koridorun sağındaki ikinci oda olan bu alan Mustafa Kemâl Atatürk’ün çalışma odası ve aynı zamanda yaver odası olarak da kullanılmıştır. Sade görünümlüdür ve ilk hâli bozulmadan teşhir edilmektedir. Odada masa, hokka takımı, zil, telefon, sehpa gibi eserlerle birlikte karşılıklı duran iki halı pano teşhir edilmektedir. Sol duvarda bulunan halı pano üzerinde iki hilâl arasında Osmanlı Türkçesi ile “Gazi”, altında “Mustafa Kemâl Paşa’ya” ve en altta da “Müslümanlar haşre dek (kıyamet) tazim (hürmet) etsin adına çün (çünkü) fedai-i can etti milletin imdadına, Cemal 1338 Isparta” yazılıdır. Sağ duvarda bulunan halı pano üzerinde ise sırasıyla yıldız altında “Allah”, yeşil renk hilâl içinde “Ankara”, altında “4 Şaban 1338”, onun altında “23 Nisan 1336”, büyük yeşil renk hilâl içinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi” ve panonun sol alt köşesinde de “Isparta” yazılı.
HAFIZ İBRAHİM EFENDİ MECLİS’E DE HEDİYE ETMİŞ
Odanın ortasında Lozan Antlaşması’nın imzalandığı masa ile sol tarafta Isparta Mebusu Hafız İbrahim Efendi’nin Meclise hediye ettiği Isparta Halısı teşhir edilmektedir. Halının üst kısmında güneş içinde Osmanlı Türkçesi ile “Türkiye”, aşağısında “Büyük Millet Meclisi Hükûmeti Müncelisi 23 Nisan 1336” ve en aşağıda açık bir kitap üzerinde de “Bu yurdun ufkuna çökmüş siyah bulut yığını uzunca bir geceden sonra hep tebah (yok) oldu. Uyan uyan ebedi günlerin var ey Millet. Ağaran yere bak, müjdeler sabah oldu.” yazılıdır. Burada ayrıca Misak-ı Millî sınırları gösterilmektedir.
NE YAZIK Kİ YOK OLDU!
Osmanlıdan, Cumhuriyet’in ilerleyen yıllarına kadar simge haline gelen Isparta halıları artık yok oldu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dahi dikkatini çeken bu halılar tarihteki yerini aldı. Kimsenin sahip çıkmadığı kaderine terk edilen Isparta halıları, yerini makine halılarına bıraktı. 1. Mecliste dahi sergilenen Isparta halısının şehir genelinde bile neredeyse sayılı olarak kalması üzücü olarak nitelendiriliyor. (HABER MERKEZİ)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.