Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Isparta'da Safran üretiminde verim alınmaya başlandı

ısparta 21.11.2024 - 08:37, Güncelleme: 21.11.2024 - 08:37
 

Isparta'da Safran üretiminde verim alınmaya başlandı

Isparta’nın Eğirdir İlçesi'nde yaygınlaşmaya başlayan Safran bitkisinden ilk verimler alınmaya başlandı. Eğirdir Kaymakamı Ömer Cimşit ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul tarafından Safran üreticileri ziyaret edildi.
Isparta’da Safran Yetiştiriciliği, 2018 yılında deneme amaçlı Eğirdir ve Aksu İlçelerinde 250 m2’lik alanlarda başladı.  Aksu İlçesi'nde 4,5 dekar, Eğirdir İlçesi'nde 1 dekar olmak üzere toplamda 5,5 dekar alanda safran yetiştiriciliği yapılıyor. Safran, çiçeklerinin kırmızı boyalı makaslı kısımları olan kırmızı stigmalardan elde edilir. Bu stigmalar kurutulur ve daha sonra yemeğe, tatlıya veya içeceğe renk, aroma ve lezzet vermek için kullanılır. Safran üretiminin yapıldığı yerlerde “Kırmızı Altın / Red Gold / Golden Condiment" olarak adlandırılmaktadır. Safran, boya sanayi (kumaş ve halı ipliklerinin boyanmasında), kozmetik sanayi (parfüm üretiminde), ilaç sanayi (iştahsızlık, bronşit, boğmaca, hazımsızlık, uykusuzluk, kanser vd.) ve gıda sanayi (yemeklerde baharat olarak) olmak üzere dört ana sektörde kullanılmaktadır. Üretilen ürünlerin bu sektörlere toptan ya da perakende olarak satışı yapılmaktadır. İlimizde 5,5 dekar alanda üretimi yapılan safranlardan elde edilen ürün miktarı, sektörün ihtiyacını tam olarak karşılayamadığı için, ürünler iç pazarda değerlendirilmekte ve bireysel olarak satışı yapılmaktadır.  
Isparta’nın Eğirdir İlçesi'nde yaygınlaşmaya başlayan Safran bitkisinden ilk verimler alınmaya başlandı. Eğirdir Kaymakamı Ömer Cimşit ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul tarafından Safran üreticileri ziyaret edildi.

Isparta’da Safran Yetiştiriciliği, 2018 yılında deneme amaçlı Eğirdir ve Aksu İlçelerinde 250 m2’lik alanlarda başladı.  Aksu İlçesi'nde 4,5 dekar, Eğirdir İlçesi'nde 1 dekar olmak üzere toplamda 5,5 dekar alanda safran yetiştiriciliği yapılıyor.

Safran, çiçeklerinin kırmızı boyalı makaslı kısımları olan kırmızı stigmalardan elde edilir. Bu stigmalar kurutulur ve daha sonra yemeğe, tatlıya veya içeceğe renk, aroma ve lezzet vermek için kullanılır. Safran üretiminin yapıldığı yerlerde “Kırmızı Altın / Red Gold / Golden Condiment" olarak adlandırılmaktadır.

Safran, boya sanayi (kumaş ve halı ipliklerinin boyanmasında), kozmetik sanayi (parfüm üretiminde), ilaç sanayi (iştahsızlık, bronşit, boğmaca, hazımsızlık, uykusuzluk, kanser vd.) ve gıda sanayi (yemeklerde baharat olarak) olmak üzere dört ana sektörde kullanılmaktadır. Üretilen ürünlerin bu sektörlere toptan ya da perakende olarak satışı yapılmaktadır. İlimizde 5,5 dekar alanda üretimi yapılan safranlardan elde edilen ürün miktarı, sektörün ihtiyacını tam olarak karşılayamadığı için, ürünler iç pazarda değerlendirilmekte ve bireysel olarak satışı yapılmaktadır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.