Sorun ne olursa olsun çözüm çocuklarımızda

“Ispartalı Momi Kirazlı Köyde”, Su Damlası Lulu”, Haydi Sağlıklı Günlere Momi”, “Sevgi Bütün Engelleri Kaldırır – Şeker Kız-“, “Bir Babanın Yüreğine Dokunmak” ve “Sarışın Simay ve Tombul İneği” Hepsinin altında Işıl Aydın imzası var. Isparta’da Özel Eğitim Öğretmenliği yapan Işıl Aydın, yazdığı çocuk kitaplarıyla hem çocuklara büyülü ve başarılı bir dünyanın pencerelerini aralıyor hem de özel öğrencilerin aslında ‘sevgisizlik’ engelinin kaldırılmasıyla hayat denizinde nasıl başarılı bir yelken açabileceklerini gözler önüne seriyor. Anne, eğitimci, yazar, sosyal aktivist…

Eğitimci Yazar Işıl Aydın’la Haber Sulh Gazetesi’nin açılış töreninde ‘ayaküstü’ kitaplarını konuştuk. 

Onun hayatı kendi çocuklarından sonra özel öğrencilere adanmış bir hayat… Anneliğin verdiği şefkat, mesleğinin getirdiği sorumluluk ve yurttaşlık bilinci onun hayatının merkezine çocukları, en çok ta özel çocukları koymasına sebep olmuş.
ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜLÜ BİR YOLCULUK
Yazdığı çocuk kitaplarıyla sevgiyi, emeği, mücadeleyi işlemiş satır satır… Gülnar Yayınları’ndan çıkan “Ispartalı Momi Kirazlı Köyde”, Su Damlası Lulu”, Haydi Sağlıklı Günlere Momi”, “Sevgi Bütün Englleri Kaldırır – Şeker Kız-“ ve “Bir Babanın Yüreğine Dokunmak” ve Dorlion yayınlarından çıkan “Sarışın Simay ve Tombul İneği” kitaplarında farklı farklı hikayelerde büyülü yolculuklara çıkarmış çocukları…
HER KİTAPTA BİR MESAJ VAR
Biz büyükler şimdi Eğirdir Gölü’nü, Marmara’daki müsilajı, Burdur Gölünü konuşuyoruz ya… Işıl Aydın, bu sorunları minik yüreklerle konuşarak anlatmış… Ve kitabının sonunda bir nasihatte bulunmuş çocuklarımıza. Demiş Ki; “Bizler suyu israf etmemeliyiz. Bir damla su hayat kurtarır. Her damla suyu dikkatli kullanmalıyız. Göllerimizi, derelerimizi, denizlerimizi kirletmemeliyiz. Çeşmelerimizi boşa akıtmamalıyız”
Biz büyükler şimdi pandemiyi konuşuyoruz ya… Işıl Aydın, bu sorunu yine minik yüreklerle konuşarak anlatmış… Ve demiş ki kitabının sonunda; “Bizler de Momi, Kuki ve arkadaşları gibi sağlıklı kalmak için kurallara uymalıyız”
Biz büyükler şimdi şiddeti, saygısızlığı, sevgisizliği konuşuyoruz ya… Işıl Aydın, o güzel yüreğiyle miniklerle konuşarak anlatmış… Ve demiş ki; “Sevgi, dayanışma her şeyi çözer. Bir birimize destek olmalıyız. Her birimiz bir birimizden farklıyız. Eksik yanlarımızı değil, güçlü yanlarımızı kullanarak her şeyi yapabiliriz. İnsanları yapamadıkları ile değil yapabildikleri ile sevgiyle kucaklamalı. Tıpkı Şeker Kız ve arkadaşları gibi”
Biz büyükler şimdi doğayı, büyüklere saygıyı konuşuyoruz ya… Işıl Aydın, berrak bir Türkçeyle miniklere anlatmış… Ve demiş ki kitabının sonunda; “Yeşili doğa ve büyüklerimiz bizim için çok önemli. Her zaman onları aramalı, sormalıyız. Ziyaret etmeliyiz. Tıpkı Momi ve kardeşleri gibi”
Ve biz büyükler şimdi imkansızlıkları, olanaksızlıkları konuşuyoruz ya Işıl Aydın, “Hayallerimizin peşinden koşmalıyız. Kız, erkek ayırt etmeden hepimiz okumalıyız. Topluma faydalı bireyler olmalıyız” demiş…

KİTAP KAHRAMANLARI ÖRNEK ROL MODELLER
Işıl Aydın, kitabındaki kahramanları örnek birer model olarak işlemiş. O kahramanlar iyi insanların hayalindeki niteliklere sahip. Doğaya saygılı, insana saygılı, sevgi tohumlarıyla yeşermiş modeller. Zaten Işıl Aydın’ın hedefi de çocuklarımızı bu sevgi tohumlarıyla yeşertmek. “Çocuklar için kitap yazmaktan büyük keyif alıyorum” diyor ve devam ediyor Işıl Aydın “Onlarla bir paylaşımda bulunmak, sohbet etmek, onlara küçük yönlendirmeler sunabilmek gerçekten anlatamayacağım kadar keyifli bir şey.”
SORUN NE OLURSA OLSUN ÇÖZÜM ÇOCUKLARDA
Kitaplarının Isparta’da büyük bir ilgiyle karşılandığını kaydeden Aydın, “Aslında yaşadığımız sorunların çözümü çocuklarımızın eğitiminden geçiyor. Çocuklara ne kadar güzel şeyler sunarsak onlardan güzel dönüşler alırız. Onlarla çok önemli paylaşımlar da bulunmamız gerekiyor. Isparta, bu durumun bence çok farkında ve bu yüzden de kitaplarım büyük bir ilgiyle karşılandı. Bana destek olan, güç veren herkese çok teşekkür ederim” dedi. Ailelere de tavsiyelerde bulunan Işıl Aydın, “Çocuklarımıza bol bol kitap okutalım. Toplumsal olaylara duyarlı bir nesil yetiştirelim. Dijital ortamdan mümkün olduğunca uzak tutarak onlarla iletişim haline geçelim. Onlarla nitelikli vakit geçirerek topluma hazırlayalım” mesajı verdi.