Lider Ve Yönetici İçin Protokol Ve Davranış Kuralları SDÜ Ele Alındı

Süleyman Demirel Üniversitesi Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi, üniversitenin birim yöneticilerinin liderlik yetkinliklerini artırmak amacıyla düzenlediği "Liderlik Eğitimleri" serisine devam ediyor.

Dış İlişkiler Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen "Lider ve Yönetici İçin Protokol ve Davranış Kuralları" konulu eğitim programına, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nihat Ayyıldız ve Prof. Dr. Mehmet Gençtürk, Genel Sekreter V. Dr. Denizhan Ulusan ve birçok yönetici katıldı.

Eğitmen, Bürokrat, Diplomat ve Akademisyen Nihat Aytürk verdi. Eğitimde, liderlik becerileri ve yönetici davranış kuralları üzerine bilgi ve deneyimler paylaşıldı. Aytürk, her bireyin “aile hayatı”, “sosyal hayatı” ve “resmi hayatı” olduğunu vurgulayarak, kamusal alandaki davranışların resmiyet içerdiğini belirtti. Protokol kurallarının, konukların, üstlerin ve hanımların yanında başladığını ifade eden Aytürk, yönetimde başarının yüzde 34’ünün protokol, yüzde 33’ünün liyakat, yüzde 33’ünün ise kişilik olduğunu belirterek, “Protokol kurallarının amacı bireysel, kurumsal, ulusal onur ve itibarı korumaktır. Protokolde yapılan yüzde 1 hata, yüzde 99 başarıyı sıfıra indirir.” dedi.

Protokol kurallarının uygulandığı yerleri “makam odaları”, “resmi otomobiller”, “resmi toplantılar”, “resmi törenler”, “resmi ziyaretler” ve “resmi davetler” olarak sıralayan Aytürk, genel protokol kurallarının beş ana konuda uygulandığını belirtti. Aytürk şöyle konuştu: Bunları, “giyim” (resmi kıyafet), “konuşma”, “davranış”, “karşılama ve ağırlama” ile “yeme-içme” olarak sıralayabiliriz. Protokolde davranış olarak saygı ve nezaket esastır. İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır, davranışlarıyla uğurlanır. Kamusal ve sosyal yaşamda bir insanın imajı kıyafetiyle, saygı ve nezaketi davranışıyla, bilgisi konuşmasıyla, görgüsü de çay, kahve, çorba içmesiyle ortaya çıkar.”