İnsanca Yaşam Şartlarına Kavuşmak İstiyoruz

Tüm Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız, “En düşük emekli maaşının ödediği prim tutarına göre 20.000 TL’den başlayarak 35.000 TL olmasını istiyoruz” dedi.

Yıldız, “Emeklilerimizin %80 nin maaşı asgari ücretin altında kaldı. 2025 yılında Yapılacak Zam oranlarının tartışıldığı bu günlerde milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren Emekli aylığının ÖDEDİĞİ PRİM tutarı baz alınarak 20.000 TL. den başlayarak 35.000 TL. seviyelerine getirilmek olmalıdır.

Tüm Emekliler Derneği olarak ;  Türkiye İstatistik Kurumu Aylık Enflasyon hesaplamasına binlerce Emekli adına yapmış olduğu hesaplamaların yanlış olduğunu haykırarark  Enflasyon hesabının Ankara 6. İdare mahkemesi tarafından yürütülen davaya Genel Merkezimiz   “ Fer’i “ müdahil olarak katıldı. Yanlışlara dur demezsek sessiz kalırsak hep zorları yaşadık,  yaşamaya’ da devam ederiz. TÜİK Kapalı kapılar arkasında yaptığı enflasyon hesabını bırakıp sahadan fiyat    almalı insanların lokmaları ile oynamamalıdır. Çarşıda olan enflasyon Maaslesef tartıda , ve hesapta şaşmaktadır.

Biz tecrübeli insanlar  olarak hesap yapmayı’ da biliriz . TÜİK gerçeklerle yüzleşmeli Emeklilerin mağduriyetlerini biran evvel ortadan kaldırmalıdır.

EMEKLİLER BİRLİK OLMAZSAK HİÇBİR HAKKIMIZI ALAMAYACAĞIZ.

Emekliler bu ülkenin üzerine yük değil. Duyduğumuz sözler bizleri rahatsız etmektedir. Şimdide EYT liler bu ülkenin üzerine yük denilmeye başlandı. Emekliler ödemiş oldukları primin karşılığını istemektedir. EMEKLİLİK HAKTIR. Kaç gün prim ödemişse o oranda maaş istemektedir.

Biran evvel  intibak düzenlemesi yapılarak maaş bağlama oranını % 70 e çıkararak oransal olarak yatırmış olduğu prim tutarı kadar maaş bağlanmalı.  4000 gün prim yatıranla  6.000 gün prim yatıran aynı maaşı almakta taban oluşturularak tavana doğru yatırdığı prim oranlanmalıdır.. Bağ-kur  Emeklileri’ de basamak olarak yüksekten tabana doğru yayılmalıdır. Emekliler arasında Dul ve yetim aylıkları alan kişiler varki bu sayıda küçümsenmeyecek kadar çoktur. Bu maaştan faydalanan insanlarımıza almış oldukları maaşlarında’da düzenleme yapılmalıdır.

TÜİK hesaplamasından emekliler biran evvel kurtulmalı ve seyyanen maaş artışı yapılmalıdır.

Seyyanen ödemelerde Çalışan emekli ayrımı yapılmadan bütün kesime yansıtılmalı daha önce ödenen seyyanen 8.077 TL. son haliyle emeklilere’ de yansıtılmalıdır. Emekli sandığı Emeklilerine 3600 ek gösterge genele yayılarak ayrım yapılmadan emeklilere’ de yansıtılmalıdır.

Emeklilerin ek ödeme  4-5 puanlık oranı,  KDV ve ÖTV dikkate alınarak  10 puana çıkartılması gerekmektedir.

Biran evvel intibak yasasının çıkartılarak  yapılan haksızlığın ortadan kaldırılmasının istiyoruz. 01/10/2008 yılında çıkarılan Sosyal Güvenlik Kurumu yasasında maaş bağlama oranı %70 lerden % 45  lere indirildi bu oranın  tekrar %70 lere çıkarılmasını istiyoruz. Ödemiş olduğu prim tutarına endekslenmesini istiyoruz.

Emekliye sağlıkta katkı payı muafiyeti getirilmeli Özel hastaneler de dahil olmak üzere hastane, ilaç ve ilaç farkı ortadan kaldırılmalıdır.

Emekliye Banka promosyonu düzenlemesi yapılarak yıla göre ayarlanmalı almış olduğu  maaş dikkate alınarak bankalara bırakılmamalıdır. Emeklilerin banka kredi kartlarında kolaylıklar sağlanmalı bankaya bırakılmamalıdır.

Emekliye refah payından pay verilmelidir. Tüfeye göre maaşa yansıyan zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur etmektedir. 5510 sayılı kanunun 55. Maddesi değiştirilmeli ve zamla birlikte refah payı verilmelidir.

Emeklilere’ de mutlaka sendika hakkının verilmesi gerektiğini toplu görüşme masasında emeklilerinde sesinin olmasını istiyoruz.  Sendika anayasal bir haktır.

Emeklilere Yakacak ve gıda yardımı yapılmalıdır. Asgari ücretin altında  maaş alan emeklilere dul ve yetimlere yakacak ve yiyecek yardımı desteği sağlanmalıdır.

Yerel Yönetimlerde Emekli Meclisleri oluşturulmalı İlimizde bulunan Emeklilerimize, dul ve yetimlerimize, yaşlılarımıza destek sağlanmalıdır, takip altına alınmalıdır. Sosyal, Kültürel ve ekonomik bağ sağlanmalıdır” dedi.