İlkyardım Hayattır

Dr. Şenay açıklamasında: ’’İlkyardımın önemi tarih boyunca insanlığın gelişimiyle birlikte insan hayatı ve insan sağlığında daha çok önem taşır hale gelmiştir. Genel ilkyardım özellikle ülkemizde her vatandaşımız tarafından gerektiği şekilde öğrenilmesi ve gerektiğinde uygulanabilmesi istenmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızın bu konudaki yeterliliği ve bilgisi üst seviyede olması beklenmektedir. Çünkü hem kendi hayatları hem de yakınlarının hayatları ilkyardıma bağlıdır.

Sağlık Bakanlığımızca ve ilimizde bulunan Şehir Hastanemizce bu konudaki duyarlılık ve eğitim anlamında isteklilik had safhadadır. Biz acil hekimleri olarak da ilkyardım eğitimi anlamında gerekli istekliliğe ve özveriye sahibiz. Vatandaşlarımızın da aynı isteklilik ve özveriyle ilkyardım öğrenmelerini ve gerektiğinde ilkyardım müdahalesini yapabilmelerini arzu etmekteyiz.

İlkyardım temel olarak kalp ve solunum fonksiyonlarını gerçekleştiremeyen kişilere dışarıdan müdahale ederek bahsi geçen fonksiyonların kesintisiz gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu bağlamda kalp masajının ve suni solunumun nasıl ve ne şekilde yapıldığının bilinmesi önemlidir. Öncelikle kalp ve solunum fonksiyonlarının yitiminin tanınması sonrasında bu işlemlere başlanmasının önemini unutmamak gerekmektedir.

İlkyardımın en hayati kısmını kalp masajı ve suni solunum kapsamakta olup; aynı zamanda kalp ve solunum fonksiyonları olan fakat geçici süreyle herhangi bir sebepten dolayı sekteye uğramış kişilere de müdahaleyi de içermektedir. Buradaki amaç her iki türlü sıkıntısı olan kişileri hızlı tanıma ve erken müdahale etme yeteneği kazanmaktır. Bu kişilere erken müdahale edilme sonrasında hayatta kalma ve bazı yaşamsal fonksiyon kayıplarının önüne geçilebileceği yadsınamaz bir gerçektir.

İlkyardım ihtiyacı olan kişilere öncelikle her iki omuzdan tutup hafifçe sarsılarak ‘’ iyi misin?’’  sorusuna ‘’evet ya da hayır’’ cevabı alıyorsak kişiyi ‘’iyileşme pozisyonuna’’ almak ve 112 ekiplerine bilgi verilmesi sonrasında 112 ekipleri gelinceye kadar beklemek gerekmektedir. Şayet herhangi bir yanıt alamıyorsak; 112 ekiplerine bilgi verilmeli sonrasında eğer nabız kontrolü biliniyor ise nabız kontrolü yapılıp nabız yoksa ve solunum gerçekleşmiyorsa kalp masajı ve peşine suni solunum yapılmaya başlanmalıdır. Bu işlem 112 ekipleri gelene dek sürdürülmelidir. 112 ekipleri gelene kadar yapılacak olan bu işlem kişinin beyin fonksiyonlarının ve diğer organ fonksiyonlarının kaybının önüne geçmeyi sağlamaktadır.

İlkyardımın bilinmesi ve iyi uygulanması müdahale edilen kişinin zamanla olan yarışında ona çok büyük fayda ve destek sağlayacaktır. İlkyardım bu yüzden önemlidir. Çünkü ilkyardım ‘’ Hayat’tır.’’ İfadelerine yer verdi.