ENVER TAHA AYDIN'ın Köşe Yazısı

Öyle kötü bir dönem, öyle mide bulandırıcı bir çağa denk geldik ki; insan ne anlayabiliyor ne de ağlayabiliyor. Her duyduğumuz haberden sonra “bundan daha kötü ne olabilir?” derken ertesi gün daha mide bulandırıcı, daha insanlığımızdan nefret ettiren haberler alıyoruz.

8 yaşındaki Narin kızımızın ailecek öldürülmesi ve bütün köy halkının cesedin bulunmaması için seferber olmasından bu yana; 2 yaşındaki bebeğin cinsel taciz sonucu vefat etmesi, sokak ortasında işlenen kadın cinayetleri ve son olarak günlük 8 bin TL için 10 bebeğin ‘özel hastanelerde’, bilerek ve isteyerek öldürülmesi.

Ağız dolusu küfür, kalpler dolusu bedduanın bile yeterli gelmeyeceği ‘Yenidoğan Çetesi’ ile birlikte, sağlıkta yaşanan sorunlar ve SGK sistemindeki açıklar tekrar gündemde. 3 gün konuşup unutmamak için, tarihe not bırakmak adına, Isparta’daki özel sağlık kuruluşları ile ilgili benim de yazacaklarım, söyleyeceklerim var.

ÖZEL HASTANELER ‘CİDDİ’ BİÇİMDE DENETLENMELİ

Bizim duyduğumuz, bildiğimiz 10 bebeğimizin ‘para’ için öldürülmesinden sonra Isparta’daki özel sağlık kuruluşları ile ilgili çok ciddi ihbarlar ve şikayetler gelmeye başladı. Özel hastanelere giden veya yakınını götüren bir çok tanıdığım, “şu hastanede şöyle oldu” diye derdini anlatıyor.

Bunlardan bir tanesi; Isparta’da faaliyet gösteren bazı özel sağlık kuruluşlarının da, yeni doğan bebekleri gereğinden fazla ‘yoğun bakımda’ yatırdıkları ile alakalı. Bu durumu bizzat yaşayan bir tanıdığım, önce bu durumun bebeğin sağlığı ile alakalı olduğunu düşündüğünü, haberlerde ‘Yeni Doğan Çetesi’ni gördükten sonra, aslında hastanenin SGK’dan fazla para almak için bunu yaptığını anladığını aktardı.

En fazla şikayet edilen konuların başında ise; özel hastanelerin acil servislerinde, şikayetiniz ne olursa olsun, o anda ölümle bile pençeleşseniz önce NAKİT olarak bir para talep edilmesi. Paranın NAKİT olarak talep edilmesinin sebebi ise; tamamen kayıt dışılık. Talep edilen parayı kredi kartı veya IBAN üzerinden ödemenize de müsaade edilmiyor. Çünkü öyle bir ödeme kabul ederlerse o paranın kayıt altına alınması gerekiyor.

Devletimizin sağlık ve sosyal güvenlik sistemi vatandaşın tüm sağlık masraflarını karşılarken, özel hastanelerin hastaları ‘müşteri’, hastaneyi de ‘dükkan’ olarak görmesi, para hırsı işte bu sonuçlara sebep veriyor.

SAYIN VALİ BEYE SESLENİYORUM

Buradan Sayın Valimiz Abdullah Erin beyefendiye sesleniyorum;

Sayın Valim; Isparta’da faaliyet gösteren özel hastanelerin (ahbap çavuş ilişkisi ile değil) CİDDİ bir şekilde denetlenmesi gerekiyor. Yarın, bizlerinde haberlere konu olmaması için sizin üst düzeyde duyarlılık göstereceğinize inanıyorum.

Bu konunun tüm detayları ile sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilmesini istiyorum.