ELMADA ACI GERÇEKLER
Türkiye’de yıllık 1 milyon ton elma üreten Isparta’da depolarda bekleyen elmanın ihracattan hak ettiği payı neden alamadığına ilişkin acı gerçeği Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin ortaya koydu.
120 bin ton elmanın depolarda beklediği ilimizde 1 Haziran itibariyle depolarda 62 bin ton elma olduğunu kaydeden Şahin ‘Bunun düşüşündeki ana temel meyve suyuna giden elma çok fazla oldu. Bir buçuk ay önce bir meyve suyu fabrikasıyla görüşme yaptım. O zaman fiyat 6.2 liraydı. 7 lira psikolojik sınır bunu aşarsak büyük miktarda elma girişi olacaktır dedim ve firma sahibi 7 lira olacak şekilde fiyatları revize ettiklerini söyledi. O revizeden sonra depodaki elmaların sevkiyatı oldu. Çünkü pazarda değeri kalmadı o elmanın. Geride kalan kaliteli elmalar satılmaya başladı’ dedi.
100 BİN TON ELMA DEPODA OLMAMALIYDI
Bu sene depolara giren elma miktarının 450 bin ton civarında olduğunu ancak 100 bin ton civarında elmanın depolara girmemesi gerektiğini ifade eden Şahin, “O dönemde meyve suluk elma fiyatları 5-5 buçuk liraydı. Biz seçmeden depoya elmayı koyarsak ihracatçı bu elmayı alıyor havuza döküyor elma banttan çıktığı zaman çıkan randıman yüzde 45. Bu acı bir rakam. İhracatçı da bunu bildiği için fiyatı kendini kurtaracak şekilde düşük veriyor. Biz ön seçim yapmıyoruz. 100 bin depo elma depolara konulmasa şu anda elmayı konuşuyor olmayacaktık ve daha yüksek fiyatlarda elma satılıyor olacaktı. Elmamız o kadar çok kaliteli ki, biz yetiştiriyoruz son noktada toplama aşamasında elmaya zarar veriyoruz. Şu anda ürettiğimiz elmanın 1 milyon ton civarında yüzde 27’si meyve suyuna gidiyor bu kötü bir rakam. Karaman ve Niğde’de randıman yüzde 90 ihracatçı ona göre fiyat veriyor. İhracatçıyı suçlayamayız . Ama bizim de taban da dikkat etmemizi gerekiyor. En büyük sıkıntı bu.
YASAKLI İLAÇ NEDENİYLE
120 TON ELMA İMHA OLDU
Bizim artık iki türlü elma yetiştirmemiz lazım. Bir ya dört dörtlük ihracat elması ya da meyve suyu elması. Bunun arası yok. Başka türlü kazanma şansı yok. Üretici buna karar vermeli. İhraç ettiğimizi elmanın yaklaşın 120 tonu imha edildi. Kimyasal ilaç kalıntısından dolayı. Yasaklanan ilaç grubunu kullandığımızı için. Gerçekten çok yazık. Üreticiler yasaklı ilaçları kullanmamayı öğrenmeli’ dedi. (HABER MERKEZİ)