“Derebeyliğe, diktatörlüğe karşıyım”

Isparta Belediye Meclisinin geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen Temmuz ayı son oturumunda Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile CHP’li meclis üyesi Burak Bölükbaşı arasında ‘kınama’ krizi yaşanmıştı. CHP’li meclis üyesi Bölükbaşı, komisyon toplantısında alınan kararın daha sonra Başdeğirmen tarafından değiştirilmesini kınamış bunun üzerine tartışma çıkmıştı. Belediye Başkanı Başdeğirmen meclis üyesi Bölükbaşı’na, “Kim oluyorsun sen, kimsin sen? Partinin kararını kınayacak kadar kim zannediyorsun kendini? Bu ne demek?” demişti.

“BAŞDEĞİRMEN’İN SÖZÜ BİZİ KIRDI”

Mecliste yaşanan krizin ardından CHP İl Başkanı Vedat Şenol beraberinde meclis üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Şenol, “Belediye Başkanı çıldırmış gibi. Sokak kabadayısı gibi ‘akıllı ol’ diyor. ‘Çoğunluk biziz, istediğimizi yaparız’ diyorsanız bu demokrasi değil. Muhalefete gerek yok diyorsanız o zaman bu toplantılara da gerek yok. Çoğunluk bizde biz istediğimizi yaparız diye bir şey yok. Demokrasinin özü, azınlığın haklarını çoğunluğun saygı duymasıdır. Fikirlerine saygı duymasıdır. Yoksa biz nasıl bir demokrasi ülkesi olacağız . Tek adam karar verecek herkes de ona uyacak. Tıpkı Cumhurbaşkanımızın yaptığı gibi. Böyle birşey yok. Bunu kabul edemeyiz. Belediye Başkanını biz böyle tanımamıştık. Bu bizi kırmıştır. Koltuğa oturduktan sonra en ufak bir eleştiriye tahammülü olmaması doğru değil” dedi.

“TÜRK KELİMESİNDEN RAHATSIZ

OLANLARI AYRICA KINIYORUM”

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile tartışan CHP Belediye Meclis Üyesi Burak Bölükbaşı, İsim Komisyonu’nda önce onaylanan daha sonra reddedilen ismin Türk Kadınlar Derneği Kurucu Genel Başkanı Nezihe Muhiddin olduğunu söyleyerek, “‘Türk’ ya da ‘kadın’ kelimesinden rahatsız olanları da ayrıca kınıyorum” dedi.

Bölükbaşı, “Türk Kadınlar Derneği Isparta Şubesi Başkanı Semiramis Karataş’ın getirdiği dilekçe belediyemiz tarafından meclis gündemine alınmıştır. Isparta’da bir parka isminin verilmesi teklif edilen kişi de bu derneğin kurucu başkanı Nezihe Muhiddin’dir. Semiramis hanım belediye başkanına yaptığı hayırlı olsun ziyaretinde konu ile alakalı olarak dilekçe yazıp belediyeye vermesi söylenmiştir. Aradan 1,5 ay geçince herhangi bir gelişme olmayınca kendisi tekrar belediyeye gitmiştir. Kendisine dilekçede Türk Kadınlar Derneği ismini yazmaması ve dilekçeyi yenilemesi istenmiştir. ‘Türk’ ya da ‘kadın’ kelimesinden rahatsız olanları da ayrıca kınıyorum” dedi.

Meclis Üyesi Bölükbaşı, İsim Komisyonu’nda görüşülen konunun onaylandığı ancak komisyon kararının meclise farklı geldiğini söyleyerek, “Komisyon toplantımızda ismi bir parka verilmesi teklif edilen Nezihe Muhiddin’in bir dernek başkanı olduğu için değil; ülkemizde kurulan ilk siyasi parti olan Kadınlar Birliği Fırkası’nın kurucu genel başkanı olmasından, kadın hakları savunucusu ve bu konuda ülkemizde sembol isimlerden biri olmasından, yazar ve düşünür olmasından dolayı uygun bulduk. Daha sonra belediyedeki yetkili memur tarafından arandım ve AKP’li üyelerin kararlarından vazgeçtiklerini ve teklifin reddedileceğini öğrendim.

Belediye Meclis toplantısında da bu maddenin oylaması geldiğinde söz istedim ve AKP’li üyeler tarafından evet oyu kullanılan ama Şükrü başkan tarafından reddedilen madde ile alakalı durumu kınadım. AKP grubunun kararını kınamadım, teklifin Şükrü başkan tarafından reddedilmesini kınadım” dedi.

“BAŞDEĞİRMEN’İN SEVİYESİNE İNMEK İSTEMEDİM”

Mecliste Başdeğirmen’in hakaretlerine maruz kaldığını söyleyen Bölükbaşı, konu ile ilgili yasal süreci başlattığını, buradan kazandığı tazminatı da Türk Kadınlar Birliği Isparta Şubesine bağışlayacağını söyledi.

Bölükbaşı, “Demagoji yapılmış ve konu farklı yerlere çekilmiştir. Şükrü başkanın seviyesine inmeyi uygun bulmadım. Yaptığı konuşmaları, hakaretleri, ithamları Ispartalı hemşerilerimin takdirine bırakıyorum.

Konu ile alakalı yasal süreci başlatacağımı ve kazandığım tazminatı da Türk Kadınlar Birliği Isparta Şubesine bağışlayacağımı da bildiririm.

AKP’li üyelerin özgür iradeleri, emekleri ile çalışmalarını ve akılları ile vardıkları karar Şükrü başkan tarafından reddedilmiştir. Ben bu düzene, yani tek adam ucube sistemine, derebeyliğe, diktatörlüğe karşıyım. Kınamamın asıl sebebi budur” dedi.

“ÖZÜR DİLEMESİNİ BEKLİYORUZ”

CHP Grup Sözcüsü Onur Demirel ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  “5 Temmuz tarihinde belediye meclis toplantımızda hiçbirimizin tasvip etmeyeceği bir olay yaşanmıştır. Belediye meclis üyemiz Hüseyin Burak Bölükbaşı tarafından verilen bir öneri Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından Belediye meclis toplantısında reddedilmiş, grubumuza ve meclis üyemize hakaret etmiştir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu toplantıdaki talihsiz konuşmadan ve Belediye Başkanına yakışmayacak tutumları Isparta halkının teveccühüne bırakıyorum. Olayın üzerinden 4 gün geçmesine rağmen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından beklediğimiz özür halen gerçekleşmemiştir. Bir sinir anında, şeker hastalığının verdiği önlenemez bir sinir hali ile verdiği bu tutumu düzelteceğini, belediye meclis üyemizden ve grubumuzdan özür dilemeyi esirgemeyeceğini umuyoruz” dedi.

(ENVER TAHA AYDIN)