Aksu’daki El Ayak Hastalığı Salgını İle İlgili Açıklama Geldi
Küçükcoşkun, yaptığı yazılı açıklamada, Aksu ilçesinde 11 çocukta tespit görülen hastalığın tedavisinin yapıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı; "
Sosyal medya ve yerel haber sitelerinde haber konusu olan el ayak hastalığı Aksu İlçemizde 16.09.2024 tarihinde itibaren (7 kreş düzeyinde, 3 ilköğretim düzeyinde ve 1 çocuk 2 yaş altı) olmak üzere toplam 11 çocukta görülmüş ve tedavileri düzenlenmiştir. Hastalık tanısı konanlardan 2 çocuğa istirahat düzenlenmiş ve tedavileri gerçekleştirilmiştir. 18.09.2024 tarihinde anaokulu ve 23.09.2024 tarihinde ilköğretim velilerine hastalıkla ilgili korunma önlemleri ve tedavi şekilleriyle ilgili eğitim verilmiştir.
El Ayak Hastalığı; endişe verilecek bir hastalık olmayıp her yıl mevsimsel geçişlerde görülebilen, genellikle 2-10 yaş arasındaki çocukları, özellikle de 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen bir viral hastalıktır. Herhangi bir hayati tehlikeye yol açmamaktadır.
Hastalığın bulaşma yolu; Solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle anne ve babalara, çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları konusunda büyük görev düşmektedir.
Hastalığın belirtileri; El, ayak ve ağız hastalığı genellikle, iştahsızlık, belli belirsiz bir kırıklık hali ve boğaz ağrısı ile kendini gösterir. 1-2 gün sonra, içi su dolu döküntüler meydana gelir. Deri döküntüleri ise 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve ellerde avuç içinde düz kırmızı noktalar halinde başlayan döküntüler, daha sonra su toplar.
El ayak hastalığının özel bir tedavisi yoktur. Bu süreçte çocuğun kısa sürede iyileşmesi için doktorun önerdiği ilaçlar düzenli kullanılmalı, bol sıvı tüketilmeli, sağlıklı beslenilmeli ve bulaşma riskine karşı çocuk okula gönderilmemelidir. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Hastalık dinlenerek ve sağlıklı bir şekilde beslenerek düzelir.
Hastalıktan korunmak için; Anne ve babalara, çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları konusunda büyük görev düşmektedir. Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.
• Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi çok büyük önem taşır.
• Ortak yaşam alanlarını sık sık havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlamak gerekir.
• Okul ve kreşlerde ortam yüzeylerinin günlük temizliği sağlanmalıdır.
El-ayak-ağız hastalığına karşı en etkili yöntem hijyendir. Gerekli hijyen ve temizlik kurallarına uyulması durumunda el-ayak-ağız hastalığı riski azalır" ifadelerini kullandı.