Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

1000 Canlı Doğumda 2-3 Sıklıkta Görülüyor

Sağlık 07.10.2024 - 11:49, Güncelleme: 07.10.2024 - 11:49
 

1000 Canlı Doğumda 2-3 Sıklıkta Görülüyor

Isparta Şehir Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Tuğçe İnce Dünya Serebral Palsi Günü ile ilgili bir açıklama yayınladı.
Dr. İnce açıklamasında; "Palsi yani “beyin felci” gelişmekte olan beyinde; doğum öncesi, doğum veya doğum sonrası zedelenme sonucu gelişen; ilerleyici olmayan, ancak yaş ile birlikte belirti ve bulguları değişebilen, hareket sistemi ve bilişsel fonksiyonları etkileyebilen bir hastalıktır. Çocukluk çağında en sık görülen nörolojik kısıtlılık nedenidir. 1000 canlı doğumda 2-3 sıklıkta görülen; kişiyi, aileyi ve dolayısıyla toplumu etkileyen bir hastalıktır. Kaslarda güçsüzlük, sertlik; hareketlerde yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Hareket sistemindeki işlevsel geriliğe,  sıklıkla görme bozuklukları,  işitme bozuklukları,  dil gelişiminde gerilik, algılama ve davranış bozuklukları, bazen de nöbetler eşlik edebilir. Hastalık tanısı konulduktan sonra başta çekirdek aile ve bakım verenlerin eğitilmesi ve hastaların tedavi ile izlemlerin ise birçok farklı branş uzmanının yer aldığı bir ekip tarafından yürütülmesi gerekmektedir.  Bu ekip üyelerinin arasında Çocuk Nörolojisi Uzmanları ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanları, Çocuk 2-Psikiatristleri, Ortopedistler, Fizyoterapistler ve gereğinde Beyin Cerrahları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanları ,  Göz Hastalıkları Uzmanları , Diş Hekimleri, Konuşma Terapistleri ve Özel Eğitim Uzmanları bulunmalıdır. Serebral palsi;  çocukları ve aileleri yaşam boyu etkileyen süreçleri beraberinde getirir. Hayatın erken dönemlerinde beyin plastisitesi ( bir diğer deyişle şekillendirile bilirliği) en yüksek düzeydedir. Bu nedenle uygun yaklaşımların ve desteğin mümkün olan en erken dönemde başlatılması; tedavilere uyum ve motivasyonun sürdürülmesi, altta yatan hasarın izin verdiği maksimum işlevselliğe ulaşabilme açısından çok büyük önem taşır. Hedef; etkilenmiş çocuğun bağımsız bir birey olarak ya da mümkün olan en az destek ihtiyacı ile yaşantısını sürdürebilmesidir. Çocuğunuzda; • kazanılması beklenen gelişim basamaklarında gecikme • kasların normalden daha sert ya da gevşek olması • uzuvların birbiri ile karşılaştırmalı olarak becerilerinde farklılık • tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüme • parmak ucunda, dizlerini bükerek ya da makaslayarak yürüme fark edilmesi halinde Çocuk Nörolojisi Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Serebral Palsi’de erken tanı ve tedavi yönetimi hasta bireyin toplum yaşantısına adaptasyonu için çok önemlidir." İfadelerine yer verdi.   
Isparta Şehir Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Tuğçe İnce Dünya Serebral Palsi Günü ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Dr. İnce açıklamasında; "Palsi yani “beyin felci” gelişmekte olan beyinde; doğum öncesi, doğum veya doğum sonrası zedelenme sonucu gelişen; ilerleyici olmayan, ancak yaş ile birlikte belirti ve bulguları değişebilen, hareket sistemi ve bilişsel fonksiyonları etkileyebilen bir hastalıktır. Çocukluk çağında en sık görülen nörolojik kısıtlılık nedenidir. 1000 canlı doğumda 2-3 sıklıkta görülen; kişiyi, aileyi ve dolayısıyla toplumu etkileyen bir hastalıktır.

Kaslarda güçsüzlük, sertlik; hareketlerde yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Hareket sistemindeki işlevsel geriliğe,  sıklıkla görme bozuklukları,  işitme bozuklukları,  dil gelişiminde gerilik, algılama ve davranış bozuklukları, bazen de nöbetler eşlik edebilir.

Hastalık tanısı konulduktan sonra başta çekirdek aile ve bakım verenlerin eğitilmesi ve hastaların tedavi ile izlemlerin ise birçok farklı branş uzmanının yer aldığı bir ekip tarafından yürütülmesi gerekmektedir.  Bu ekip üyelerinin arasında Çocuk Nörolojisi Uzmanları ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanları, Çocuk 2-Psikiatristleri, Ortopedistler, Fizyoterapistler ve gereğinde Beyin Cerrahları, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanları ,  Göz Hastalıkları Uzmanları , Diş Hekimleri, Konuşma Terapistleri ve Özel Eğitim Uzmanları bulunmalıdır.

Serebral palsi;  çocukları ve aileleri yaşam boyu etkileyen süreçleri beraberinde getirir. Hayatın erken dönemlerinde beyin plastisitesi ( bir diğer deyişle şekillendirile bilirliği) en yüksek düzeydedir. Bu nedenle uygun yaklaşımların ve desteğin mümkün olan en erken dönemde başlatılması; tedavilere uyum ve motivasyonun sürdürülmesi, altta yatan hasarın izin verdiği maksimum işlevselliğe ulaşabilme açısından çok büyük önem taşır. Hedef; etkilenmiş çocuğun bağımsız bir birey olarak ya da mümkün olan en az destek ihtiyacı ile yaşantısını sürdürebilmesidir.

Çocuğunuzda;

• kazanılması beklenen gelişim basamaklarında gecikme

• kasların normalden daha sert ya da gevşek olması

• uzuvların birbiri ile karşılaştırmalı olarak becerilerinde farklılık

• tek ayağını ya da bacağını sürüyerek yürüme

• parmak ucunda, dizlerini bükerek ya da makaslayarak yürüme fark edilmesi halinde Çocuk Nörolojisi Uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Serebral Palsi’de erken tanı ve tedavi yönetimi hasta bireyin toplum yaşantısına adaptasyonu için çok önemlidir." İfadelerine yer verdi. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.